Aare Rander

Tere,

kerronpa jotakin itsestäni, vaikka aidoimman kuvan saa henkilökohtaisesti tutustuen.

Tieni tanssiin alkoi 7-vuotiana kilpatanssinharrastuksella ja kulki sieltä tanhun sekä pianonsoiton kautta kulttuuritoimihenkilön koulutukseen Tallinnan Yliopistoon, suuntautumisvaihtoehtona tanssi. Esikuvani oli innostava tanssiopettaja, joka herätti kiinnostukseni opettajuuteen. Tanssielämäni rikastui opettamisen aloittamisella vuonna 1989. Sittemmin tieni kulki Savoon, valmistuin tanssikasvatuksen ja lastentanssin opettajaksi Kuopion konservatoriosta. Taiteilijan ja opettajan työn ohessa heräsi kiinnostus myös tanssihistoriaan ja –fenomenologiaan – niin syntyi kipinä tanssitutkimiseen, joka vuorostaan johti taidetieteen opintoihin ja maisteritutkintoon Tallinnan Yliopistossa. Syöksy tanssihistoriaan vahvisti opettaja-kuvani, ohjauksessa pyrin luomaan siltoja eri tanssimuotojen välille ja niin löytyy ydin, kaikenlainen tanssi on peräisin ihmiskehosta.

Opettajana olen toiminut lukuisissa paikoissa, nauttinut hetkistä harrastelijoiden sekä ammattiopiskelijoiden parissa (niin tanssijoiden, näyttelijöiden, kuin ”tavallisten ihmistenkin”), mm Viljandin Kulttuuriakatemia (Tarton Yliopisto), Tallinnan Yliopisto, Viron Musiikkiakatemia (EMA), Kuopion Konservatorio, Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulu, Turun Konservatorio, Työväen Akatemia (Kauniainen), Nurmeksen Sepot, Pyhäsalmen Seudun Tanssiopisto, Espoon Tanssiopisto, tanssiteatteri ja –koulu Fine5 Tallinnassa, sekä studio Tark Keha Pärnussa.

Taitelijana olen työskennellyt monien koreografien ja teatteriohjaajien kanssa, mm Sari Hannula, Kaarel Kilvet, Virve Kurbel, Mark Taylor, Anne Türnpu. Olen esiintynyt ja/tai luonut koreografioita teattereihin, mm Kuopion Kaupunginteatteri, Tallinnan Kaupunginteatteri, Rakveren Teatteri (Viro). Olen esiintynyt monissa maissa, mm Armenia, Argentiina, Brasilia, Latvia, Liettua, Ruotsi, Saksa, Valkovenäjä ja Venäjä. Matkustamisesta, uusien kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta on tullut intohimoni – se avartaa ja inspiroi.

Rakkaimpia tanssiteoksia ja teatteriesityksiä matkani varrelta ovat olleet Nii kaua kui sa ei tule, laulan sust (Tallinnan kaupunginteatteri, 1991), Röntuska (Kuopio, 1995), Runoelma ilman sankaria (Kuopion kaupunginteatteri, 1995), Breathe to the Neck (Bomban Juhlaviikot, Nurmes, 1999), unetonhämärät (Aalen, 2000), SeReNa:n kylmä kylpy (Kuopio, 2000), Carmen (Viljandi, 2002), Põdernaine (Rakveren Teatteri, 2002), Ryppyiset pakarat (Turku, 2010), Joutsenlaulu (Espoo, 2014).

Vuosien kuluessa olen yhä enemmän ja enemmän heittäytynyt opettajan rooliin – se kiehtoo haastavuudellaan ja luovuudellaan ja antaa lukemattomia hetkiä kohdata erilaisia ihmisiä, jotka tarjoavat uusia haasteita, näkemyksiä ja vuorovaikutusta. Opetustyöni on minulle luova matka, joka antaa kasvua puolin kuin toisin.