Jazztanssi: Broadway & Lyrical

Jazztanssi on syntynyt afroamerikkalaisesta kulttuuriperinteestä. Sen perustana ovat jazzmusiikki-sidonnaiset seuratanssit (vernacular dance), afro-karibialainen ja latinalais-amerikkalainen tanssiperintö sekä lukuisat teatteritanssin ilmiöt (mm baletti, steppi, Broadway, afroamerikkalainen taidetanssi).

Jazztanssi kulkee moninaisesti populaarikulttuurin ja taidetanssin välimaastossa. Liikkeen ja musiikin suhde on jazzissa merkityksellinen – vuoropuhelulla ne tukevat ja ruokkivat toisiaan. Jazztanssissa korostuu liikkeen svengaavuus ja rytmitys, sekä eri kehonosien vuorovaikutus monipuolisen koordinaation ja kehonosien eriyttämisen (isolation) kautta. Näin olleen jazztanssi avartaa monipuolisesti kehontuntemusta ja -hallintaa. Jazztanssi, kuten muutkin tanssilajit, on muotokielen uudistuessa jatkuvassa muutoksessa ja ottaa vaikutteita useista lähteistä. Vaikka tuntimme pohjautuu modernin jazztanssin tekniikoihin, pyritään tunneillamme käsittelemään jazztanssia laajemminkin. Vaihteleva tuntisisältö pohjautuu opetustapaan, joka on syntynyt ja kehittynyt opettajan tanssija- ja opetuskokemuksista sekä intohimosta lajin historiaan.

Broadway jazz edustaa jazztanssin teatraalisempaa suuntausta. Musikaalinäyttämöille se on kulkenut amerikkalaisen vaudeville-teatterin, burleski-perinteen, sekä jazzklubien ja kabaree-kulttuurin kautta. Se on jazzkulttuurisidonainen showtanssi. Broadway, amerikkalaisen musikaalimaailman keskuksena, ja tanssi sen näyttämöillä, on kehittynyt vuorovaikutuksessa lyyrisen ooperan ja operetin, sekä elokuvamaailman kanssa.

Broadway jazzista on tullut eräänlainen yleisnimike musikaalitanssille, joka vaihtelee tyylillisesti suuresti, mutta jonka estetiikka palvelee ns suurta yleisöä. Se voi olla melkein mitä tahansa, jos se soveltuu viihdemaailman porrasvaloihin ja kätkee itseensä ”suurempaa kun elämä” – glamouria. Näin ollen lämmittely- ja tekniikkaosuus on vaihteleva ja se tukee tunnin koreografia-osioita tyylillisesti ja liikkeellisesti. Tunneilla opitaan alkuperäisiä musikaalikoreografioita, sekä sovelletaan leikkisästi eri aikakausien tyylejä käyttäen hyväksi teatteri-ilmaisun keinoja. Broadway jazz on oiva tapa harrastaa tanssia pilke silmäkulmassa ja samalla kehittää ilmaisua ja heittäytymistä.

Lyrical jazz on suhteellisen nuori taidetanssin suuntaus, jossa fuusioituvat jazzin, baletin ja nykytanssin tekniikat. Se yhdistää baletin teknisiä elementtejä, modernin tanssin ekspressiivisyyttä, nykytanssin sujuvuutta ja jazzin tunnelatausta. Se on eräänlainen em. tanssityylien ”pikkuserkku”, jossa koreografialla ilmaistaan laulun sanoitukseen ja musiikkiin kätkettyjä voimakkaita tunteita. Siinä eri taidetanssin suuntaukset sulautuvat jazzille ominaiseen musikaalisuuteen.

Vaikka lyrical jazz voi olla tanssiteknisesti haastava, on siinä olennaisempaa eläytyä musiikkiin, sekä työstää yksilöllistä tulkintaa ja ilmaisuvoimaa. Tunneilla laajennetaan omaa liikesanastoa ja -laatuja, sekä kehon käyttömahdollisuuksia mm. lattiatyöskentelyn, piruettien ja hyppyjen avulla. Erilaisia tanssitekniikoita soveltamalla luodaan uutta liikekieltä ja estetiikkaa.

Ohjaaja Aare Rander

kuva - Leevi AuvinenPäivätunnitShowtanssi/Jazz kuva - Meeli Laidveekuva - Meeli Laidvee kuva - Meeli Laidveeall that jazz 2